Oppervlaktebehandeling
Om de kwaliteit en duurzaamheid van onze producten te kunnen garanderen is een hoogwaardige oppervlaktebehandeling van groot belang. Om een optimaal product te kunnen leveren werken wij samen met een selecte groep gespecialiseerde en gecertificeerde (o.a. Qualicoat en NEN-ISO) bedrijven.
Hoogwaardig verzinken van staal
Verzinken is het aanbrengen van een dun laagje zink op een stalen voorwerp. Dit is een manier om het staal te beschermen tegen corrosie/roest. Bomar beveelt het thermisch verzinken van staal aan boven andere manieren van verzinken. Thermisch verzinkt staal is namelijk slijtvast en is beter bestand tegen mechanische belasting.
Thermisch verzinken
Bij thermisch verzinken wordt ervoor gezorgd dat er een sterke en beschermende legering ontstaat tussen staal en zink, met daaromheen nog een laagje puur zink. Het verzinkt oppervlak vertoont de bekende hexagonale zinkkristallen (zinkbloemen).
Om tot die legering te komen, is een aantal voorbereidende stappen nodig. Eerst wordt het staal ontvet en gebeitst om alle oppervlakteonzuiverheden te verwijderen. Vervolgens wordt het staal behandeld met een vloeimiddel, dat ervoor zorgt dat het vloeibare zink beter contact maakt met het staal. Na het drogen wordt het staal ondergedompeld in een bad van gesmolten zink met een temperatuur van circa 450 °C.
Thermisch verzinkt staal is namelijk slijtvast en is beter bestand tegen mechanische belasting. Indien de zinklaag wordt beschadigd, dan treedt het zink op als “offeranode”, waardoor het staal door het zink beschermd wordt.
Na het verzinken wordt het staal gepoetst waardoor onzuiverheden en oneffenheden weggewerkt worden en het staal gereed is voor poedercoating. Aangezien de kwaliteit van het poetswerk van thermisch verzinkt staal bepalend is voor het eindresultaat besteden wij hier extra aandacht aan.
Poedercoating en moffelen van staal en aluminium
Voor een optimaal eindresultaat wordt conform voor het aanbrengen van de poedercoating het product chemisch gereinigd. Daarna wordt negatief geladen poeder met perslucht op een positief geladen object verstoven. De elektrostatische lading zorgt ervoor dat het poeder aan het object blijft plakken. Vervolgens vindt, bij een temperatuur van ongeveer 100 °C, verwarming van het object plaats. Het poeder smelt nu tot een mooie gladde laag. Daarna vindt er uitharding plaats doordat er een chemische reactie ontstaat zodra de temperatuur tussen de 140 en 220 °C komt. De verwarming en uitharding wordt moffelen genoemd. Afhankelijk van het gebruik en het gewenste kwaliteitsniveau worden 1 of meerdere lagen aangebracht waarbij gekozen kan worden uit 3 technieken; polyester-, epoxy polyester- en epoxy poedercoaten.
Anodiseren van aluminium
Anodiseren is een oppervlaktebehandeling om aluminium te voorzien van een oxidelaag. Dit gebeurt door middel van een elektrolytische behandeling. De oxidelaag is hard, poreus en slijtvast. Daarna kan door afsluiten van de poriën de corrosiebestendigheid worden verbeterd.
Het anodiseerproces bestaat uit een aantal stappen. Als eerste wordt het aluminium gereinigd om het vuil en de natuurlijke oxidelaag te verwijderen. Vervolgens vindt de anodisering plaats door het laten aangroeien van een laag oxidekristallen met behulp van gelijkstroom. Dit gebeurt door het aluminium in een bad te plaatsen waar het metaal als anode geschakeld is. Tijdens of na het aangroeien kunnen de poreuze kristallen met verschillende (RAL)kleurstoffen gekleurd worden. Het aluminium kan in naturelle kleuren afgewerkt worden. Na het kleuren wordt het aluminium door middel van stoom/kokend water afgedicht.